Ten Questions from the Book of Romans

To question is to be human.  God has given us a mind so that we will question, so that we will seek to understand.  God wants to teach us.  The book of Romans is Paul’s longest and most instructive letter.  In it there are ten common but tough questions to which he answers emphatically; By No Means!

I thought it profitable to spend some time examining these questions and why he was so vigorous in his answers.  Listed below are the ten questions that I will be posting on in the coming months.  I would invite you to join me in this examination and to see that these questions are the same objections that are raised even today, yet the answers remain the same.

#1.  Romans 3:3

Question:

“What if some were unfaithful?  Does their faithlessness nullify the faithfulness of God?

Answer:

By no means!  Let God be true though everyone were a liar.

#2.  Romans 3:5

Question:

But if our unrighteousness serves to show the righteousness of God, what shall we say?  That God is unrighteous to inflict wrath on us?

Answer:

By no means!  For then how could God judge the world?

#3.  Romans 3:31

Question:

Do we then overthrow the law by this faith?

Answer:

By no means!  On the contrary, we uphold the law.

#4.  Romans 6:1

Question:

What shall we say then?  Are we to continue in sin that grace may abound?

Answer:

By no means!  How can we who died to sin still live in it?

#5.  Romans 6:15

Question:

What then?  Are we to sin because we are not under law but under grace?

Answer:

By no means!  Do you not know that if you present yourselves to anyone as obedient slaves, you are slaves of the one whom you obey…?

#6.  Romans 7:7

Question:

What then shall we say?  That the law is sin?

Answer:

By no means!  Yet if it had not been for the law, I would not have known sin.

#7.  Romans 7:13

Question:

Did that which is good, then, bring death to me?

Answer:

By no means!  It was sin, producing death in me through what is good, in order that sin might be shown to be sin, and through the commandment miht becomes sinful beyond measure

#8.  Romans 9:14

Question:

What shall we say then?  Is there injustice on God’s part?

Answer:

By no means!  For He says to Moses, ‘I will have mercy on whom I have mercy, and I will have compassion on whom I have compassion.’  So it depends not on human will or exertion, but on God, who has mercy.

#9.  Romans 11:1

Question:

I ask, then, has God rejected his people?

Answer:

By no means!  For I myself am an Israelite, a descendant of Abraham, a member of the tribe of Benjamin.  God has not rejected his people whom he foreknew.

#10.  Romans 11:11

Question:

So I ask, did they stumble in order that they might fall?

Answer:

By no means!  Rather through their trespass salvation has come to the Gentiles, so as to make Israel jealous.

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.